Vlierbloesem

Sambucus nigra

Vlierbloesem wordt al eeuwenlang gewaardeerd vanwege haar vermeende geneeskrachtige eigenschappen.

Verkoudheid en griepsymptomen: vlierbloesem fungeert vaak als een huisremedie om verkoudheid en griepsymptomen, zoals hoesten, koorts en congestie, te verlichten. Bovendien kan het het immuunsysteem versterken.

Ontstekingsremmende werking: de ontstekingsremmende eigenschappen van vlierbloesem kunnen ondersteuning bieden bij aandoeningen zoals artritis of ontstekingsgerelateerde pijnen.

Antioxidantactiviteit: vlierbloesem bevat antioxidanten die schadelijke vrije radicalen kunnen bestrijden, mogelijk resulterend in verminderde celbeschadiging.

Spijsverteringsproblemen: het gebruik van vlierbloesem kan verlichting bieden bij maagkrampen, indigestie en andere spijsverteringsproblemen.

Culinair: met de (gedroogde) bloemschermen kun je een heerlijke thee zetten, ideaal bij verkoudheidsklachten of als verfrissend drankje. De bloemschermen kunnen ook aan water worden toegevoegd voor een smaakvolle twist. Vlierbloesemsiroop, champagne, pannenkoekjes, jam, gelei, wijn en zelfs gefrituurde bloemschermen behoren tot de culinaire mogelijkheden. Belangrijk om te weten is dat de onrijpe bessen en bladeren van de struik giftig zijn!

Cosmetica: dankzij de natuurlijke eigenschappen van vlierbloesem is het een geliefde keuze in cosmetische producten. Het wordt soms toegevoegd aan crèmes, lotions en zepen vanwege de veronderstelde verzachtende en kalmerende effecten op de huid.

Door de huidige wetgeving zijn we beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassing van kruiden. Als je op dit moment geneesmiddelen neemt, stop de inname ervan niet of vervang ze niet zonder eerst een arts te raadplegen. Ook bij zware aandoeningen, zwangerschap, zogen of kleine kinderen is het verstandig je eerst goed te laten informeren. Het is belangrijk om op te merken dat er meer onderzoek nodig is om de medicinale eigenschappen van vlierbloesem volledig te begrijpen.