Smeerwortel

Symphytum officinalis

Smeerwortel, een lid van de ruwbladigenfamilie, En dat kun je goed merken als je de plant aanraakt. Van boven tot onder is de smeerwortel bedekt met korte, stugge haartjes. Zoals de naam al suggereert, wordt voornamelijk de wortel van de plant gebruikt. Het is belangrijk om smeerwortel alleen uitwendig te gebruiken, omdat de plant pyrrolizidine-alkaloïden bevat. Onderzoek heeft aangetoond dat dieren leververgiftiging ontwikkelden na langdurige consumptie van smeerwortel. Hoewel de bloemen en het blad ook eetbaar zijn, is voorzichtigheid geboden bij consumptie. In sommige buitenlandse keukens staat smeerwortel regelmatig op het menu, waarbij de bloemen worden gebruikt ter verfraaiing van salades, in kruidenboter of in theemixen en bladeren gebruikt worden in plaats van spinazie.

Smeerwortel heeft diverse mogelijke geneeskrachtige eigenschappen:

Huid: dankzij de aanwezigheid van allantoïne bevordert smeerwortel de vorming van nieuwe cellen en weefsels, zowel in- als uitwendig. Hierdoor kan het littekenvorming verminderen en rimpels helpen verminderen. Allantoïne versnelt ook de genezing van wonden, maar het is belangrijk om smeerwortel alleen te gebruiken bij schone wonden om complicaties te voorkomen. Smeerwortel is effectief bij het behandelen van kneuzingen, blauwe plekken en spataderen.

Bewegingsstelsel: smeerwortel wordt vooral toegepast bij uitwendige klachten aan het bewegingsapparaat, zoals spierpijn, gewrichtspijn en zelfs botbreuken.

Door de huidige wetgeving zijn we beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassing van kruiden. Als je op dit moment geneesmiddelen neemt, stop de inname ervan niet of vervang ze niet zonder eerst een arts te raadplegen. Ook bij zware aandoeningen, zwangerschap, zogen of kleine kinderen is het verstandig je eerst goed te laten informeren. Het is belangrijk om op te merken dat er meer onderzoek nodig is om de medicinale eigenschappen van smeerwortel volledig te begrijpen.