Smalle weegbree
Plantago lancelota
- Verlicht luchtwegproblemen
- Verlicht constipatieproblemen
- Wondhelend en antibacterieel
- Schimmelwerend
Smalle weegbree
De smalle weegbree is een inheemse plant en vind je het hele jaar door in onder andere wegbermen. Ook bekend is de brede of ronde weegbree.
Je herkent de smalle weegbree aan zijn mesvormige bladeren waarop duidelijk zichtbare nerven aan de achterkant lijken op baleinen. Dit plantje gedijt goed op veelbelopen of bereden grond. De zaden van de smalle weegbree bevatten slijmstoffen die bij vochtig weer vrijkomen en zich hechten aan alles wat eroverheen loopt of rijdt, waardoor de weegbree zich gemakkelijk verspreidt. Deze unieke manier van uitzaaien leidde ertoe dat de weegbree in Amerika bekend stond als de ‘White men’s foot’, omdat het zich overal verspreidde waar de blanke mens kwam.
De zaden van de smalle weegbree kunnen op dezelfde manier worden gebruikt als lijnzaad. Laat ze even weken zodat de slijmstoffen vrijkomen en voeg ze toe aan bijvoorbeeld yoghurt of muesli.
Smalle weegbree bevat de volgende geneeskrachtige eigenschappen:
Luchtwegen
Dankzij de aanzienlijke hoeveelheid slijmstoffen heeft smalle weegbree een verzachtend effect op de slijmvliezen van de luchtwegen. Het kan de hoestprikkel verminderen en werkt goed bij verkoudheid, hooikoorts, ontstekingen in het hoofd- en keelgebied en bij droge hoest.
Darmen
Vanwege de slijmstoffen kan smalle weegbree effectief zijn bij constipatie.
Huid
Smalle weegbree bevat looistoffen die een samentrekkende werking hebben en kunnen helpen bij het stelpen en genezen van schaafwonden, bloedende wonden, slecht genezende wonden en zweren. Andere stoffen in de smalle weegbree hebben antibacteriële en infectiewerende eigenschappen, waardoor het geschikt is voor diverse huidaandoeningen zoals jeuk, insectenbeten, eczeem en huidontstekingen. Het heeft ook schimmelwerende eigenschappen.
Door de huidige wetgeving zijn we beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassing van kruiden. Als je op dit moment geneesmiddelen neemt, stop de inname ervan niet of vervang ze niet zonder eerst een arts te raadplegen. Ook bij zware aandoeningen, zwangerschap, zogen of kleine kinderen is het verstandig je eerst goed te laten informeren. Het is belangrijk om op te merken dat er meer onderzoek nodig is om de medicinale eigenschappen van bloemen en planten volledig te begrijpen.