Hop

Humulus lupulus

Hop staat niet alleen bekend om zijn rol in bierbrouwen, waar het zorgt voor aroma, smaak en conservering, maar vertoont ook geneeskrachtige eigenschappen, zij het minder bekend op dat gebied.

Kalmerend effect: hop wordt vaak ingezet als natuurlijk kalmerend en slaapbevorderend middel. De aanwezigheid van verbindingen zoals xanthohumol en lupuline draagt bij aan het verlichten van slapeloosheid, angst en stress.

Spijsvertering: in de geneeskunde kan hop mogelijk de spijsvertering verbeteren en maagklachten verminderen. Het fungeert soms als mild kruidengeneesmiddel bij aandoeningen zoals indigestie en winderigheid.

Hormonale balans: onderzoek suggereert dat hop fyto-oestrogenen bevat, wat gunstig kan zijn bij het reguleren van hormonale onevenwichtigheden bij vrouwen, zoals symptomen van de menopauze en PMS (premenstrueel syndroom).

Ontstekingsremmend: met antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen, zoals xanthohumol, kan hop mogelijk bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Pijnverlichting: als natuurlijke pijnstiller wordt hop soms gebruikt om pijnlijke aandoeningen zoals artritis te verlichten.

Bacteriedodende eigenschappen: hop vertoont bacteriedodende eigenschappen en kan helpen bij het bestrijden van bacteriƫn en schimmelinfecties. Hoewel het minder bekend is als medicinaal kruid, blijken de geneeskrachtige eigenschappen van hop veelzijdig en potentieel waardevol te zijn voor diverse gezondheidsaspecten.

Door de huidige wetgeving zijn we beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassing van kruiden. Als je op dit moment geneesmiddelen neemt, stop de inname ervan niet of vervang ze niet zonder eerst een arts te raadplegen. Ook bij zware aandoeningen, zwangerschap, zogen of kleine kinderen is het verstandig je eerst goed te laten informeren. Het is belangrijk om op te merken dat er meer onderzoek nodig is om de medicinale eigenschappen van hop volledig te begrijpen.