Brandnetel

Urtica dioica

De grote brandnetel staat waarschijnlijk bekend als het meest herkenbare onkruid in Nederland. Op de stengels en in mindere mate op de bladeren bevinden zich fijne, holle brandhaartjes. Wanneer deze haartjes in aanraking komen met de huid, breken ze af en komt er een irriterende stof vrij (een mix van histamine en mierenzuur), wat resulteert in rode, gezwollen plekken die jeuken of prikken. Het koken of blancheren van de brandnetel verwijdert de haartjes, waardoor de plant geschikt wordt voor gebruik in de keuken.

De zaden van de brandnetel zijn ook eetbaar en rijk aan mineralen, waardoor ze als een soort Hollands superfood kunnen worden beschouwd. Ze kunnen gedroogd of geroosterd worden en aan verschillende gerechten worden toegevoegd.

Daarnaast heeft de brandnetel diverse geneeskrachtige eigenschappen:

Huidverzorging: door de vochtafdrijvende en ontgiftende werking kan brandnetel effectief zijn bij huiduitslag, acne en puistjes. In zalfvorm kan het worden gebruikt als trekzalf, bijvoorbeeld voor splinters en steenpuisten.

Reiniging: dankzij het vochtafdrijvende effect kan brandnetel dienen als een (voorjaars)reiniger die afvalstoffen afvoert zonder verlies van mineralen. Het hoge ijzergehalte maakt het ook nuttig als ondersteuning bij (voorjaars)moeheid.

Uiterlijke verzorging: de aanwezige calcium, zink, silicium, zwavel en verschillende vitaminen versterken haren, nagels en kraakbeen. Brandnetel kan worden gebruikt bij haaruitval, broze nagels en kraakbeenslijtage. Een tonicum van brandnetel kan roos, vet haar en een vette hoofdhuid verminderen, en kan zelfs helpen tegen hoofdluis.

Prostaatgezondheid: de wortel van de brandnetel bevat stoffen die de groei van prostaatadenoom remmen. Het is aan te raden het extract minimaal drie maanden te gebruiken voor een merkbaar effect, dat doorgaans na vier tot zes weken optreedt.

Door de huidige wetgeving zijn we beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassing van kruiden. Als je op dit moment geneesmiddelen neemt, stop de inname ervan niet of vervang ze niet zonder eerst een arts te raadplegen. Ook bij zware aandoeningen, zwangerschap, zogen of kleine kinderen is het verstandig je eerst goed te laten informeren. Het is belangrijk om op te merken dat er meer onderzoek nodig is om de medicinale eigenschappen van brandnetel volledig te begrijpen.