GOUDSBLOEM
Calendula officinalis
- Wondgenezend
- Verbetert de huidgezondheid
- Ontstekingsremmend
Goudsbloem
Goudsbloem, ook bekend als Calendula officinalis, is een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt voor medicinale doeleinden, zoals aangeduid door de toevoeging ‘officinalis’ aan de Latijnse naam. De bloemen en bladeren van goudsbloem bevatten een scala aan gezondheidsbevorderende verbindingen, waaronder flavonoïden, carotenoïden, triterpenoïden en essentiële oliën.
Goudsbloem heeft de volgende geneeskrachtige eigenschappen:
Bacteriedodend
Goudsbloem onderscheidt zich door zijn bacteriedodende eigenschappen, die kunnen helpen bij de bestrijding van verschillende soorten bacteriën en schimmels. Hierdoor kan het nuttig zijn bij het voorkomen en behandelen van huidinfecties, voetschimmel en andere schimmelinfecties.
Wondgenezing
Traditioneel wordt goudsbloem ingezet om wonden sneller te laten genezen vanwege zijn vermogen om weefselreparatie en het herstel ervan te bevorderen. Daarnaast kan het ontstekingen verminderen en de groei van bacteriën in de wond voorkomen.
Huidgezondheid
Goudsbloem draagt bij aan het verbeteren van het uiterlijk en de gezondheid van de huid. Het kalmeert geïrriteerde huid, vermindert ontstekingen en roodheid, en stimuleert de aanmaak van huidcellen.
Ontstekingsremmend
Met zijn ontstekingsremmende eigenschappen kan goudsbloem ontstekingen in het lichaam verminderen. Dit kan gunstig zijn bij het verlichten van symptomen van aandoeningen zoals artritis, ontstekingsgerelateerde darmziektes (zoals de ziekte van Crohn) en eczeem.
Spijsverteringsgezondheid
Goudsbloem kan voordelen bieden voor de spijsverteringsgezondheid door de stimulatie van de productie van spijsverteringsenzymen en gal, wat helpt bij de verwerking van voedsel. Daarnaast kan het bijdragen aan de behandeling van spijsverteringsproblemen, zoals zweren en obstipatie.
Door de huidige wetgeving zijn we beperkt in het verschaffen van informatie over de toepassing van kruiden. Als je op dit moment geneesmiddelen neemt, stop de inname ervan niet of vervang ze niet zonder eerst een arts te raadplegen. Ook bij zware aandoeningen, zwangerschap, zogen of kleine kinderen is het verstandig je eerst goed te laten informeren. Het is belangrijk om op te merken dat er meer onderzoek nodig is om de medicinale eigenschappen van bloemen en planten volledig te begrijpen.